RT-ympäristökonsultilla on rakennus- ja ympäristöalan tekninen koulutus tai vastaavat tiedot sekä selkeä ymmärrys rakennushankkeen elinkaaren aikaisista vaikutuksista ympäristöön, sisäilmaan, prosessiin ja talouteen.

Konsultti  tuntee RT-ympäristötyökalun toiminnan sekä RTS-ympäristöluokituksen kriteeristön hyvin. Työkalun ja kriteeristön hyvää tuntemusta edesauttaa osallistuminen GBC (Green Building Council Finland) järjestämään RTS ympäristöluokitus -peruskoulutukseen. RT-ympäristökonsultti voi toimia:

  • RTS GLT-hankkeissa mm. ympäristökonsulttina tai projektipäällikkönä.
  • RT-ympäristötyökalun ja RTS ympäristöluokituskriteeristön kouluttajana.

RT-ympäristökonsultti ei voi toimia samassa hankkeessa auditoijana.

RTS listaa nettisivuillaan hyväksytyt RT-ympäristökouluttajat. Hyväksyntä myönnetään hakemuksesta. Hakemukset tarkastaa luokitustyöryhmä. Tällä hakemuksella varmistetaan, että hakijalla on riittävät tiedot ja taidot toimia RT-ympäristökonsulttina. Kukin konsultti vastaa omasta toiminnastaan ja toiminnan kehittämisestä.

Auditoijat ovat Rakennustietosäätiö RTS:n valtuuttamia asiantuntijoita, jotka saavat auditoida hankkeita. Hankkeen auditoija ei voi toimia samassa hankkeessa muussa roolissa (esim. projektipäällikkönä).

RTS järjestää auditoijia varten koulutusta.  Koulutuksessa annetaan monipuolisesti auditointitehtävään liittyvää tietoa sekä valmiudet auditointitestin suorittamiseen. Testin läpäisseet pääsevät halutessaan valtuutetuiksi RTS-ympäristöluokitus -auditoijiksi. RTS kutsuu auditoijan hankkeeseen, auditoija ei voi itse valita auditoitavaa hanketta. Auditointikoulutukseen osallistumisen ehtona on RT-ympäristöluokitus perusteet-koulutukseen osallistuminen. Lisätietoja koulutuksesta löytyy kohdasta ajankohtaista.

RTS:n luokitustyöryhmä käsittelee suunnittelu- ja rakennusvaiheen auditointiraportit, vahvistaa saavutetun luokitustason ja sertifioi hankkeen. Sertifioidut hankkeet listataan nettisivuille glt.rts.fi. Halutessaan tilaaja voi auditoida myös käyttövaiheen. Viiden tähden hankkeissa käyttövaiheen auditointi on pakollinen.

Ota yhteyttä Rakennustietosäätiö RTS:ään ja kysy lisää rakennushankkeen ympäristöluokituksesta.

Laura Sariola

Luokituspäällikkö

etunimi.sukunimi@rakennustieto.fi

Puh. 040 832 5750

 

Rakennustietosäätiö RTS sr

PL 1004, 00101 Helsinki